Hoe heb jij je koffie? Zwart als de nacht? Of met allerlei “starbuckiaanse” tierelantijntjes?

Er zijn heel veel verschillende soorten koffie’s op de markt. Vandaag gaan we het hebben over de warme variant. Hoe warm? Dat vertel ik je zelfs!

 

Ristretto
15 – 25 ml sterke koffie (gezet met evenveel gemalen koffiebonen als een espresso, dus in verhouding minder water en meer koffie)

Espresso
25 – 35 ml sterke koffie

Americano
Een espresso aangelengd met heet water (lijkt het meest op onze ‘koffie’)

Macchiato
– Een espresso met een toefje melkschuim

Cortado
– Een espresso met een klein beetje warme melk

Cappuccino
Een espresso met een deel warme melk en een deel melkschuim

Latte
Een espresso met twee delen warme melk en een toefje melkschuim

Latte macchiato
Warme melk met daarop een espresso gegoten, afgetopt met een laagje melkschuim (geserveerd in een glas)

 

Proeven

De ideale temperatuur voor het proeven van koffie is 65°C, waarbij je het beste de balans tussen zoet, bitter en zuur kunt waarnemen. Er is maar een kleine slok nodig om de volheid van espresso te beoordelen. Proef de koffie zonder toegevoegde melk of suiker, om de echte smaak van de koffie waar te nemen.

 

Ruiken

De eerste aroma’s komen vrij op het moment dat de espresso een temperatuur bereikt van zo’n 80°Celsius. Dit kunnen frisse en lichte geuren zijn van bijvoorbeeld bloemen en fruit, jasmijn en amandel. De tweede aroma golf volgt ná het proeven, wanneer de ruik perceptie meer uitgesproken aroma's naar boven brengt zoals boter, versgebakken brood en chocolade. Dit is wat we in de volksmond omschrijven als ‘smaak’. Ongeveer tachtig procent van de smaaksensaties wordt daadwerkelijk waargenomen via de neus, en is daarmee dus een belangrijk onderdeel van de smaaktest.

 

De kracht van koffie.

Het is mijn dagelijkse benzine om de interne motor op gang te brengen. De kern van de koffie zijn de koffiebonen en hoe ze zijn gebrand.

Er zijn vier soorten brandvormen:

 • Licht
  Licht gebrande bonen hebben de kleur van kastanjes. Ze zijn aromatisch en hebben een frisse [rinse] smaak met een relatief lichte ‘body’. Deze koffie is vooral geschikt voor het zetten van filter koffie.
 • Medium
  Medium gebrande bonen zijn lichtbruin van kleur, hebben een volle, milde, ronde smaak met een rinse nuance. Lekker op elk moment van de dag.
 • Donker 
  Donker gebrande bonen zijn te herkennen aan hun donkerbruine kleur en wat “spatjes” olie waarmee het oppervlak soms is bedekt. De koffie heeft een volle en krachtige smaak. op deze manier geroosterde koffie is heerlijk na lunch of diner.
 • Zeer donker
  De heel donker gebrande bonen zijn vaak bijna zwart van kleur met olie op het oppervlak. Ze hebben een zeer uitgesproken en ietwat prikkelend aroma en een forse ‘body’. Donkere ‘roasts’ zijn bitterzoet en zeer krachtig van smaak en bevatten wat minder cafeïne dan lichtere.

 

Wat voor koffie heb jij het liefst? Experimenteer eens met je hoeveelheden en met de soort koffiebonen. Waardeer je kopje eens wat vaker!