Het is altijd een feest om een nieuw huisdier te verwelkomen. Als het om een puppy gaat, is dat echt niet altijd even makkelijk. Het dier heeft veel aandacht en hulp nodig en als je dit niet eerder hebt gedaan, kan het best lastig zijn. Want waar moet je allemaal rekening mee houden en wat kun je verwachten? In dit artikel geven we je een aantal tips.

 

Ontvlooien

Honden houden ervan om lekker te rollebollen door de natuur. Daardoor komt het nogal eens voor dat ze geplaagd worden door insecten en parasieten. Een van de vervelendste parasieten zijn vlooien. Het komt vaak voor dat vlooien hond lastigvallen door zich in de vacht te nestelen en hen te bijten. Honden kunnen daar behoorlijk ziek van worden. Zorg er dus voor dat je jouw hond regelmatig ontvlooit, ook wanneer hij nog maar een puppy is.

 

Zindelijk maken

Het zindelijk maken van de puppy is één van de eerste dingen waar je aan zult moeten werken. Het gaat namelijk helaas niet vanzelf. In het begin zul je hem om de twee uur naar buiten moeten doen. Je kunt hem belonen met een aai over zijn bol of een snoepje wanneer hij het goed gedaan heeft. Straf hem niet wanneer het een keertje fout gaat, want dat zal hij niet begrijpen. Als ze klein zijn kunnen ze hun behoeftes niet goed ophouden, dus het zal wat tijd kosten voordat het helemaal goed gaat.

 

Leren om alleen te zijn

Een hond, en zeker een puppy, heeft veel aandacht nodig. Toch zal hij er ook aan moeten wennen om af en toe alleen te zijn. Als je hem dit als pup al aanleert, kan hij er later beter mee omgaan. Het is vooral belangrijk om hem te laten merken dat je steeds weer terug komt. Probeer het op te bouwen door steeds iets langer weg te gaan. Beloon hem in het begin met aandacht of bijvoorbeeld door hem een kluif te geven.

 

Omgaan met kinderen

Het ene ras kan beter met kinderen omgaan dan het andere ras. Het is belangrijk dat jouw pup gewend raakt aan kinderen, omdat zij vaak druk en lawaaierig zijn. ook als je zelf geen kinderen hebt, zal jouw hond er wel degelijk mee in aanraking komen. Bijvoorbeeld tijdens een wandelrondje. Sommige honden worden agressief wanneer ze schrikken en dat wil je natuurlijk voorkomen. Je kunt hem laten wennen aan de geluiden en drukte door bijvoorbeeld af en toe langs schoolpleinen of speeltuinen te lopen. Zorg er dan wel voor dat er geen grote groep kinderen in een keer op jullie afkomt.