Een aggregaat is een apparaat die elektriciteit kan op wekken waar die niet voor handen is, zoals op plaatsen waar geen aansluiting op het lichtnet voorhanden is. Het is een door meestal een verbrandingsmotor aangedreven generator die gebruik maakt van diesel of benzine. Inmiddels zijn er ook hybride exemplaren verkrijgbaar die naast een benzine- of dieseltank ook een accupakket hebben. Een aggregaat kan ook een vaste plaats krijgen om als noodstroomvoorziening te dienen. Dit gebeurt op plaatsen waar het een vereiste is dat er continue stroom geleverd wordt, zoals in ziekenhuizen. In het geval dat de netstroom uitvalt, kan er altijd teruggevallen worden op de generator. Voor het huren of aanschaffen van het juiste aggregaat zijn er een aantal dingen belangrijk.

Spanning en vermogen berekenen

Het meest essentiële dat moet worden nagegaan om te weten welk type aggregaat voldoet, is hoeveel spanning en vermogen er nodig is. Dit kan bepaald worden aan de hand van wat er van stroom voorzien moet worden. Gaat het om een tijdelijke stroomvoorziening van enkele apparaten, dan telt u het vermogen van al deze elektrische apparaten die gelijktijdig moeten werken bij elkaar op. Op deze manier weet u hoeveel vermogen de generator moet opwekken. U berekent dit op basis van het type elektrische belasting en het totaal aantal kiloWatt of Ampère dat een elektrisch apparaat opneemt. Hierbij is het belangrijk rekening te houden met de zogenaamde piekstroom. Dit duidt op het extra vermogen dat wordt gevraagd bij het opstarten van een elektrisch apparaat. Dit moet dus in de berekening opgenomen worden. Als de generator de gehele meterkast moet kunnen overnemen, dan kan u op de kWh-meter in uw meterkast zien of het voltage standaard is (220/230 V) of het om krachtstroom gaat (400 V).

Standaard- of fluisteraggregaat

Tot slot is het belangrijk te weten dat gevoelige apparaten zoals laptops en LCD-televisies niet op elk type generator werken. Als u dit soort elektrische apparaten wil aansluiten op een aggregaat is een standaard aggregaat niet de juiste keuze. Deze levert namelijk wisselspanning. Dat is niet stabiel genoeg voor gevoelige apparatuur. U heeft dan een inventer generator of fluister-aggregaat nodig. Dit type aggregaat heeft een aansluiting voor 230 volt. Het is een compacte model dat tot 1000 W energie oplevert en stil en zuinig is in gebruik. De minder geavanceerde elektrische huishoudelijke apparaten als een waterkoker, stofzuiger of koffiezetapparaat kunnen wel prima op een standaard generator werken. Een aggregaat is een ideaal apparaat voor zowel bedrijven als particulieren om ervoor te zorgen dat het licht, de verwarming, de internetverbinding, de koelkast, de vrieskist en andere apparaten blijven werken tijdens een geplande of ongeplande stroomuitval, als ook op een plaats waar geen aansluiting is op netstroom.