Overal ter wereld groeit de aandacht naar duurzaamheid; zo ook in het ondernemerschap. Steeds meer ondernemers in zowel Nederland als het buitenland stappen over op een groene(re) bedrijfsvoering. Zit je er ook al even over na te denken om te beginnen met verantwoord ondernemen maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen zorgen: in dit artikel lees je meer over hoe je gemakkelijk en snel kunt starten met het overstappen op een groene onderneming. Van zakelijk energie vergelijken van groene energieleveranciers tot het overstappen op zakelijke zonnepanelen; je leest het allemaal hieronder.

Stap over op groene zakelijke energie

Het maakt niet uit of je een grootzakelijke of een kleinzakelijke verbruiker van energie bent; voor iedere ondernemer is er een passend groen energiecontract te vinden. Wist je dat je hier niet eens heel lang voor hoeft te zoeken? De meeste ondernemers wagen de overstap naar zo’n groene energieleverancier nog niet omdat ze niet goed weten waar ze moeten beginnen. Wanneer je al even gebruik maakt van een grijs energiecontract weet je misschien al wel hoe je dat moet doen; met behulp van een zakelijke energievergelijker. Ook voor groene energie kun je beginnen met energie vergelijken grootzakelijk of kleinzakelijk. Er is voor duurzame stroom namelijk ook gewoon zo’n zakelijke vergelijker beschikbaar. Het grote voordeel van groene energie is dat het veel beter is voor het milieu. Dat komt omdat er bij de productie van groene stroom minder CO2 vrijkomt dan bij de productie van grijze energie. Je zorgt er bij een overstap op groene energie dus voor dat CO2 deels wordt teruggedrongen.

Nog groener bezig: zelf energie opwekken

Natuurlijk kun je ook nog een stapje verder gaan wanneer het om groene stroom en zo verantwoord ondernemen gaat. Wat dacht je ervan om je eigen energie op te wekken? Dat kan met zakelijke zonnepanelen voor je bedrijf. Het leuke is dat je grijze stroom niet zelf op kunt wekken en groene energie wel. Uiteindelijk kun je er daarmee zelfs voor zorgen dat je niet meer afhankelijk bent van de tarieven en schommelingen op de energiemarkt! Investeren in zakelijke zonnepanelen is een groene stap, omdat je met zonnepanelen op een groene en duurzame manier je eigen stroom kunt opwekken. Zonnestralen worden hierbij omgezet in stroom, zonder dat je daar extra geld voor hoeft te betalen. De zon is immers een gratis en natuurlijke bron, waardoor je na enkele jaren zelfs kunt profiteren van gratis energie. Op die manier zijn zakelijke zonnepanelen ook nog eens een goede investering voor je portemonnee. Dat is natuurlijk helemaal mooi meegenomen.

Tweedehands kantoormeubelen en refurbished apparatuur

Tot slot ligt het uiteraard niet alleen aan je zakelijke energie of je wel of niet groen bezig bent. Ook binnen andere elementen van je bedrijf kun je duurzame stappen ondernemen. Wist je bijvoorbeeld dat je heel gemakkelijk kunt kiezen voor tweedehands kantoormeubelen en refurbished apparatuur? Er zijn tegenwoordig diverse (online) speciaalzaken die kwalitatieve kantoormeubels verkopen die nog prima een tweede of derde ronde mee kunnen. Dat geldt ook voor refurbished apparatuur, zoals refurbished smartphones of refurbished laptops. Deze apparaten zijn al eens gebruikt, maar zijn volledig gereviseerd en waar nodig gerepareerd. Daardoor zien ze er vaak uit als nieuw en doen ze het compleet naar behoren. Voor zo’n refurbished apparaat betaal je veel minder en draag je je steentje bij aan een beter milieu. Op die manier is er namelijk minder vraag naar nieuwe spullen en wordt er uiteindelijk minder geproduceerd met minder grondstoffen – precies dat is weer goed voor het milieu. Zo zie je maar weer dat de eerste groene stappen binnen je bedrijf misschien helemaal niet zo moeilijk zijn.