Media is een ruim begrip wat letterlijk betekent, middelen om informatie over te dragen. Er zijn diverse manieren om dit te doen. Kranten, televisie, radio en internet zijn een aantal voorbeelden hiervan. Massacommunicatie is al van alle tijden. De televisie is al sinds de vorige eeuw een belangrijk medium in vele huiskamers. Vanaf de jaren ’60 stond de zwart/wit televisie al in vele huiskamers. In de jaren ’70 gevolgd door de kleurentelevisie. De ontwikkelingen volgden elkaar daarna snel op. In 1995 wordt er aan het kabelnetwerk voor radio en televisie, ook internet toegevoegd. Dat leidt tot een hele reeks nieuwe ontwikkelingen. De digitale televisie doet zijn intrede, net als de mogelijkheden om films te huren via de televisie, programma’s op te nemen en live te pauzeren en om televisie te kijken op tablets en smartphones.

Combinatiepakketten

Tegenwoordig is het gebruikelijk dat je een compleet pakket aanschaft voor je televisie, internet en telefoon. Deze pakketten geven vaak flinke voordelen ten opzichte van de losse abonnementen. Er zijn diverse vergelijkingssites in omloop waar je jouw ideale pakket kunt samenstellen. Alles in 1 vergelijken is een voorbeeld hiervan. Als je een vergelijkingssite raadpleegt let er dan wel goed op hoe ruim het aanbod is dat vermeld wordt. Niet op alle sites staan ook daadwerkelijk alle aanbieders vermeld. Je kunt ook altijd achteraf nog de site van de uiteindelijke aanbieder bezoeken om te checken of je de juiste en/of voordeligste keuze hebt gemaakt. In de combi pakketten kan je zelf nog aanvullingen naar wens doen zoals bijvoorbeeld sport of filmzenders.

Media in de komende jaren

De ontwikkelingen zullen zich de komende jaren in hoog tempo op blijven volgen. De technologie zal steeds geavanceerder worden. De media zullen steeds meer worden bepaald door online sociale netwerken en het mobiele internet. De vraag zal steeds meer liggen in het vergaren van nieuws op momenten van de dag dat het bij de consument uitkomt. Uitgesteld televisiekijken, online films en series kijken en gebruik maken van de door jou gewenste apps zal zich verder door ontwikkelen. Ook Virtual Reality technologieën zullen de markt verder gaan veroveren.  Een virtual reality is een schijnwerkelijkheid die door een computer wordt gesimuleerd. Het lijkt alsof je in een andere wereld bent. Je zintuigen worden hierbij gestimuleerd, zoals het zicht, gehoor of de tast. In onder andere de gezondheidszorg wordt nu al gebruik gemaakt van deze technologie om bijvoorbeeld mensen van hun fobie af te helpen.