Wat is een verslaving

Bijna iedereen kent wel iemand die met een verslaving te maken heeft, of heeft gehad. Soms is dit een verslaving aan bepaalde middelen, maar het kan ook een verslaving aan bepaald gedrag zijn. Een verslaving betekent dus niet altijd dat de persoon een bepaalde drug problematisch gebruikt. Een verslaving is moeilijk om een duidelijke definitie te geven, maar er zijn wel een aantal indicaties dat er over een verslaving kan worden gesproken. Een bekende indicator is dat er een sterke drang is naar het gebruiken van een middel of het uitvoeren van bepaalde acties. Deze drang komt na het vervullen weer terug, zonder dat er een eind aan lijkt te komen. Ook is een toename in de frequentie van acties een indicatie van een verslaving. Wanneer de drang naar het gebruik of het gedrag niet kan worden verzadigd kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden bij een verslaving. Dit kan uiteenlopen van geïrriteerd zijn tot heftige lichamelijke symptomen zoals koorts. Als één of meerdere van deze indicatoren van toepassing zijn, dan is de kans aanwezig dat het om een verslaving gaat.

Problemen door verslaving

Een verslaving is voor veel mensen moeilijk om te doorbreken, en er komen vaak ook problemen bij kijken. Een verslaving wordt ook wel gezien als een ziekte die vele vormen aan kan nemen. De indicatoren die genoemd werden in de eerste paragraaf kunnen dus ook als symptomen worden gezien. Het is namelijk niet zeldzaam dat deze reacties voor problemen zorgen, zowel sociale problemen als problemen met de gezondheid. Soms is de verslaving zelf schadelijk, iets wat vooral bij verdovende middelen wordt gezien. Bij andere verslavingen, zoals een seks- of gameverslaving is de actie zelf niet zozeer schadelijk, maar meer het gedrag dat ermee gepaard gaat. Door te vaak of te lang bezig te zijn, zowel fysiek als mentaal, met de verslaving kunnen belangrijke taken verwaarloosd worden. In sociaal aspect kan dit problemen veroorzaken door bijvoorbeeld werkloos te raken. In fysiek aspect kan er te weinig aandacht aan de gezondheid worden besteed, bijvoorbeeld door heel ongezond of weinig te eten, slecht te slapen, niet aan hygiëne werken of andere verzorging.

Online hulp bij verslaving

Het is belangrijk om de zieken te helpen, ook wanneer dit om een ziekte als een verslaving gaat. Daarom zijn er mogelijkheden tot therapie en een behandelplan wanneer een diagnose voor verslaving gesteld wordt. Het is aan de persoon zelf om te vragen om hulp, maar het is belangrijk om te weten dat de hulp direct beschikbaar is zodra deze persoon daar klaar voor is. Ook wanneer het prettiger voelt om op afstand therapie te volgen kan dat met diensten als Sobriety Online.