Billie Jean. Een van de bekendste nummers van Michael Jackson. Wie kent het niet? Net zoals het geval is bij veel andere liedjes van de King of Pop is de tekst niet altijd even goed te verstaan, maar er is zeker een gedeelte dat eruit springt: ‘She's just a girl who claims that I am the one – But the kid is not my son.’

Vaderschap

Verbazingwekkend dat een upbeat dansnummer waarbij vrijwel iedereen de dansvloer bestormt zo’n serieus thema heeft. Het gaat namelijk om het vaststellen van vaderschap. De meeste situaties waarin door een of beide ouders van een kind getwijfeld wordt aan het biologische vaderschap, zijn doorgaans geen makkelijke bedoeningen. Zo draait het niet zelden om voogdijkwesties, omgangsregelingen tussen gescheiden ouders, erfenissen en gezinsherenigingen.

Daarom is het ook niet onbegrijpelijk dat mensen liever niet denken aan de mogelijkheid om zelf of met behulp van een derde onafhankelijke partij op zeer eenvoudige wijze een vaderschapstest af te nemen. Want vaak is er in zo’n geval sprake van een vertrouwensbreuk tussen twee mensen.

Wanneer zou je een vaderschapstest willen doen?

Stel dat je een relatie hebt met iemand en je bent tot over je oren verliefd. Het kan zijn dat jullie om welke reden dan ook even uit elkaar gaan. Het is heel goed voor te stellen dat je in die periode een relatie aangaat met iemand anders (als je ‘Friends’ wel eens hebt gezien, herinner je je vast en zeker Ross z’n wanhoopskreet ‘We were on a break!’). Maar wat blijkt? Jij en je ex houden toch nog heel veel van elkaar en besluiten het alsnog te proberen. Het gaat verbazingwekkend goed en minder dan een jaar later zijn jullie de trotse ouders van een geweldig kind. Jullie vormen een hecht gezin en zijn erg gelukkig.

Op een gegeven moment merk je toch wel dat jullie kind erg lijkt op die jongen met wie je had gedate toen het even uit was tussen jou en jouw vriend. Je doet je best om het te vergeten maar het blijft aan je knagen. Dus besluit je het te bespreken met je huidige partner. Dit zorgt begrijpelijk voor veel heftige emoties, maar jullie zijn er over uit. Het verstandigste is om een vaderschapstest te doen.

Rechtsgeldige vaderschapstest

Daarbij heb je ook nog de optie om een vaderschapstest voor je gemoedsrust te doen of juist een test die je kunt inbrengen in een juridische procedure. In het eerste geval kun je de test zelf afnemen. In het tweede moet de test worden afgenomen door een onafhankelijke derde partij zoals bijoorbeeld een huisarts of verpleegkundige. Daarnaast zijn er nog meer aanvullende voorwaarden waaraan voldaan moet worden voor een rechtsgeldige vaderschapstest.