Heb jij een eigen bedrijf? Of wil je een eigen bedrijf gaan opstarten? Dan is het belangrijk dat je aan een aantal dingen denkt voordat je zomaar begint. Heb je gedacht aan je administratie? Heb je stil gestaan bij het feit dat je eventueel een investering nodig hebt en hoe je deze gaat krijgen? Daarnaast zijn er ook veel praktische dingen die meespelen bij ondernemen. In dit artikelen behandelen wij een aantal punten die jou helpen bij het ondernemen. Naast dat ondernemen natuurlijk centraal moet staan, zijn er vaak zaken waar je misschien niet zo snel over nagedacht hebt.

Praktische zaken

We beginnen met een aantal praktische zaken. Heb je gedacht aan al het materiaal dat je nodig hebt? Ga je een kantoor regelen en heb je mensen in dienst? Dan is het belangrijk dat iedereen een laptop, notitieboekje enz heeft. Dit zijn dingen waar je goed over na moet denken. Wat voor laptop is er nodig? Zijn er grafisch diensten die je moet uitvoeren en hoor hierbij ook een zwaardere laptop? Wat dacht je nog van een bureaustoel en het bureau zelf. Het is belangrijk dat je daarnaast ook nadenkt over de werkomgeving. Is de luchtventilatie goed? Heb je een vuilcontainer aangeschaft en wordt deze regelmatig geleegd/opgehaald? Voor personeel is het extra belangrijk dat dit soort dingen goed geregeld zijn. Wanneer personeel zich goed voelt zullen de prestaties ook beter zijn.

Hier heb je waarschijnlijk al aan gedacht

Zaken zoals hoe jij je onderneming wilt inrichten. Wat zijn de eerste stappen die je gaat zetten en wie moeten je hierbij helpen. Je hebt natuurlijk een plan in je hoofd maar is iedereen daarvan op de hoogte? Breng dit goed over op je personeel door middel van bijvoorbeeld een presentatie of een duidelijke video waarin jij vertelt waar het bedrijf heen wilt gaan en waar het moet zijn over een aantal weken, maanden, jaren. Concrete stappen zetten is ontzettend belangrijk aan het begin. Wil je verder komen? Dan is het belangrijk dat je personeel meewerkt zoals jij dat wil. Sta ook open voor ideeën van personeel. Je moet het namelijk samen doen. Je kan heel goed de leiding pakken maar tegenwoordig kom je nergens als je iets er steeds maar doorheen probeert te drukken.

Daarnaast is het goed om te bepalen wat je wil uitstralen naar de buitenwereld en de klanten die je wilt aantrekken. Denk hier goed over na wanneer je gaat beginnen met ondernemen.