Gehoorbeschadiging kan op vele manieren ontstaan, en het kan zich ook op verschillende manieren uiten. Zo kan een ziekte of infectie de oorzaak zijn, maar het kan ook door fysiek trauma of langdurige blootstelling aan hard geluid zijn. Vaak begint het met een vervelende piep in de oren die soms erger wordt. Ook lijkt het alsof je soms ineens een stuk harder geluid hoort dan een paar seconden geleden. Uiteindelijk uit gehoorverlies zich in moeite hebben met het verstaan van spraak of het herkennen van geluiden. Veel mensen lopen te lang met gehoorverlies rond zonder dat zij hier iets aan doen. De problemen vallen niet altijd op, en omdat ze geleidelijk ontstaan duurt het vaak lang voordat mensen doorhebben dat er iets niet klopt. Een slecht gehoor kan veel vervelende gevolgen hebben, dus het is belangrijk dat mensen er op tijd bij zijn.

Hulp vragen

Er kan pas gekeken worden naar een behandeling voor het gehoorverlies wanneer deze persoon zelf om hulp vraagt. Te vaak doen mensen een beetje lacherig over het feit dat zij dingen slecht kunnen verstaan. Als iemand merkt dat hij of zij hier continu last van heeft, dan is het waarschijnlijk tijd om aan de bel te trekken. Ook als iemand in de omgeving hier moeite mee lijkt te hebben is het verstandig om hier een suggestie over te maken. Er kan altijd een afspraak gemaakt worden bij een audicien om te laten onderzoeken of er inderdaad sprake is van problematische beschadiging. Deze audicien kan waar nodig ook aan huis komen om in een vertrouwde omgeving de tests af te nemen. Sommige oorzaken van gehoorverlies kunnen verholpen worden, zoals te veel oorsmeer in de kanalen. Voor andere oorzaken is helaas een gehoorapparaat nodig om het gehoor zo goed mogelijk te herstellen.

Een gehoorapparaat kiezen

Als er, bijvoorbeeld door ouderdom, een gehoorapparaat nodig is om het gehoor te ondersteunen, dan is dit een belangrijke keuze om te maken. Het belangrijkste is natuurlijk dat deze persoon zo snel mogelijk weer met een zo goed mogelijke kwaliteit kan horen. Er zijn verschillende soorten en maten gehoorapparaten, en ze zijn niet altijd even mooi om te zien. Toch is het belangrijk dat het gehoor als prioriteit wordt gezien. In overleg met de audicien of de dokter kan gekozen worden voor een bepaald type gehoorapparaat. Dit wordt niet altijd automatisch gedekt door de verzekering, dus het is verstandig om hier van tevoren goed naar te kijken.