Een bruiloft, een verjaardagsfeest, een Paasbrunch, een Kerstontbijt, hapjes en drankjes tijdens Oudejaarsavond.
De overeenkomsten vallen zo op het eerste gezicht ver te zoeken. Maar al deze gelegenheden hebben twee essentiële kenmerken gemeen, namelijk: gezelligheid en eten. Het gaat niet perse om het eten zelf maar om het sociale aspect waarmee dit gepaard gaat. De Mediterraanse eetcultuur is hier een prachtig voorbeeld van. Lekker uitgebreid met zijn allen tafelen.
Veel mensen associëren uit eten gaan of met zijn allen een maaltijd klaarmaken dan ook met ontspanning. Helaas is dit niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Er zijn verschillende situaties denkbaar waarbij dit het geval is.
Eetstoornissen
Mensen met eetstoornissen, bijvoorbeeld anorexia of boulimia, hebben een lastige en ingewikkelde relatie met eten waardoor ze een heel gedachtenproces doormaken op het moment dat er (spontaan) het idee wordt geopperd om uit eten te gaan of samen te gaan koken. Neem anorexia als voorbeeld.
Ook al heb je geen voedselintolerantie, is het ongelooflijk moeilijk en zelfs beangstigend om iets te eten dat op je lijst van ‘verboden producten’ staat. Als iets op deze lijst staat betekent het dat je zeer angstig bent om dit te eten door extreme angst voor onder andere aankomen en / of controleverlies.
Een van de therapieën die veelal wordt ingezet om mensen met anorexia te behandelen, is exposure therapie. Hierbij wordt geoefend met het eten van de producten die op de verboden lijst staan. Stel dat je een frikandel op de lijst hebt staan, dan begin je met een hapje nemen, om vervolgens de week daarop twee hapjes te nemen, etc.
Hoewel eetstoornissen zeer serieus moeten worden genomen en onbehandeld zelfs levensbedreigend kunnen zijn, is er niet perse sprake van een voedselintolerantie.
Voedselintoleranties
Toch kan ook een voedselintolerantie je leven vergaand beïnvloeden. Het kan klachten zoals misselijkheid, chronische vermoeidheid, hoofdpijn, eczeem en acne veroorzaken.
Daarnaast is het niet ondenkbaar dat je door de klachten die je door bepaald voedsel krijgt bijna niet meer uit eten kunt gaan of een hapje kunt bestellen zonder dat je lichaam hier op een vervelende manier op reageert.
Hierbij is het van belang om onderscheid te maken tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie. Als je een voedselintolerantie hebt kunnen ontstekingsreacties op een bepaald type voedsel, drank of additief, tot wel 72 uur later optreden. Daarbij kunnen deze reacties ook in sterkte variëren. Deze reacties hebben effect op onder andere het verteringsstelsel, de huid, de gewrichten, de ademhaling en het energieniveau.
Er zijn verschillende soorten voedselintoleranties. Zo kun je bijvoorbeeld een lactose-, gluten-, alcohol-, noten-, gist-, en / of haverintolerantie hebben.
Alternatieven
Gelukkig komen er steeds meer alternatieven voor mensen met een voedselintolerantie op de markt. Ben je lactose-intolerant? Dan kun je kiezen uit soyamelk, havermelk, amandelmelk of kokosmelk. Heb je een glutenintolerantie? Kies dan eens voor glutenvrij brood of zelfs glutenvrij bier.